Rahim ağzı kanserine son

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 13:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Dünya'da 2 dakikada bir kadının, ölümüne sebep olan rahim ağzı kanserinin geliştirilen bir aşı sayesinde artık ortadan kalktığı bildirildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. Alaaddin Balcı, ABD bir firma tarafından piyasaya sürülen aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruduğunu ifade ederek, bu aşı sayısında rahim ağzı kanserinin son bulacağını söyledi.

Rahim ağzı kanserine, cinsel ilişkiyle bulaşan HPV adlı virüsün sebep olduğunu hatırlatan Opr.Dr. Balcı, "Geliştirilen aşı bu virüsün kanser yapan tiplerine karşı yüzde 100 koruyuculuk sağlamaktadır. Aşı dünyanın birçok ülkesiyle birlikte Türkiye'de de iki ayrı şirket tarafından piyasaya sunulmuştur. Rahim ağzı kanseri, birden fazla erkekle ilişkisi olan kadınlarda yada birçok başka kadınla birlikte olan kocaları tarafından virüs bulaştırılan kadınlarda daha sık görülmektedir.

Prezervatifle ilişki bu virüse karşı koruma sağlayamamaktadır. Genital bölgedeki siğillerde (kondiloma) aynı virüsle meydana geldiğinden tedavileri çok önemlidir. Aşı siğillere karşı da koruma sağlamaktadır. Amaç genç kız ve kadınlarımızı bu hastalığa karşı korumaktır. Bu nedenle 12-26 yaş gurubundaki tüm genç kız ve kadınların bu aşıyı yaptırması yararlıdır. Aşı iki ay arayla üç kere yapılmaktadır. 25 yaşından sonra her kadının yılda bir kez smear testi yaptırması, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde en basit ve etkili yöntemdir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber